| Artikelen | Links | Gastenboek | Forum voor cursisten | Ervaringen | Dank | Copyright | Site Index |

Elk najaar word ik weer benaderd met vragen over honden met schotangst en angst voor vuurwerk. Veel eigenaren van angstige honden laten hun honden rond Oud en Nieuw door de dierenarts behandelen met kalmerende middelen. Sommige dieren hebben hier baat bij, andere honden worden juist extra onrustig van de medicatie. Dieren die echt heel angstig zijn, hebben vaak een hoge dosis nodig, waardoor ze op hun poten staan te wiebelen.

Honden die continu angstig zijn, zijn emotioneel duidelijk niet in balans. Reguliere medicatie werkt vaak verdovend of onderdrukt bepaalde emoties. Toch is angst ook een nuttige emotie. Een dier dat nergens van schrikt, is een gevaar voor zichzelf. Schot- en vuurwerkangst is heel goed te behandelen met Bach Bloesem Remedies. Bach Bloesem Remedies veranderen het karakter van het dier niet en onderdrukken geen eigenschappen of emoties. Zij balanceren alleen emoties uit. Er wordt dus alleen gewerkt met de emotionele aanleg die in het dier zelf aanwezig is. Dit is een natuurlijk proces en verloopt geleidelijk. De tijdsduur waarbinnen verbetering zal zijn waar te nemen, hangt af van de aard en duur van de problemen en de gevoeligheid van het dier. De Remedies kunnen zonder enig probleem naast reguliere of homeopatische medicatie worden gegeven. Ze zijn volkomen veilig en werken niet verslavend. Ze werken het beste als zij goed verspreid over de dag minimaal vier maal daags gegeven worden.

Hoe kun je Bach Remedies uitzoeken die helpen bij dit probleem? Er zijn verschillende manieren, die je toe kunt passen. Je kunt symptomen gaan bestrijden; dan wordt meestal Rescue Remedy voorgeschreven. Dat is de bekendste remedie bij schot- en vuurwerkangst. Dit is de enige remedie die uit verschillende componenten is opgebouwd. Rescue Remedy is een combinatie van 5 verschillende remedies. Deze remedie herstelt de balans heel snel, en kan bijvoorbeeld ook prima na operaties gegeven worden, of vooraf, als preventief middel bij enerverende gebeurtenissen. De Nederlandse naam van deze remedie is Eerste Hulpremedie, dat zegt precies waar Rescue Remedy voor bedoeld is: eerste hulp!

Bij problemen die langer spelen, is het verstandig om te kijken naar het karakter van de hond en de oorzaak van het probleemgedrag en de combinatie hierop af te stemmen. Een zo samengestelde remedie is vaak een combinatie van karakter- en symptoomremedies. Daarbij wordt gekeken naar het hoe en waarom van de angst. Was de hond altijd al angstig? Is de angst ontstaan na een traumatische gebeurtenis? Is de hond van nature onzeker? Reageert hij overdreven snel op prikkels? Hoe is het herstelvermogen van de hond bij schrik? Als op al deze vragen een antwoord wordt gevonden, is het mogelijk om een remedie samen te stellen die precies is afgestemd op de hond. Een aantal componenten zal in de meeste “vuurwerk”-combinaties terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld de remedie Mimulus, die specifiek werkt op angst voor benoembare dingen; in dit geval voor knallen.

Met een specifiek op de hond afgestemde remedie wordt het dier voor ruimere tijd behandeld, dus niet net voor of na de schrik of de beangstigende periode. Het resultaat van een dergelijke behandeling is vaak blijvender. Hierbij speelt de eigenaar ook een belangrijke rol. Zodra de hond verbetering in zijn gedrag laat zien, is het de taak van de eigenaar om dit nieuwe en meer gewenste gedrag te belonen en te bevestigen. Een combinatie van remedies met positieve gedragstraining geeft het allerbeste resultaat. Natuurlijk: de knallen verdwijnen er niet mee. De schrik zal ook niet een-twee-drie verdwenen zijn. De hond mág ook best even schrikken, als hij zich daarna maar goed herstelt! Eén van mijn klanten vertelde mij het volgende: haar hond was na een knal al snel een uur van de kaart. Dat uur werd bibberend onder de bank doorgebracht. Nu, na twee weken remedies, krimpt de hond even ineen, kijkt naar zijn eigenares en gaat naast haar zitten. Een minuut later is aan de hond niet meer te zien dat hij geschrokken was. Zoals zij het uitdrukte: mijn hond schrikt nog wel, maar hij gaat er veel beter mee om.

© 1998-2008 Bianca Uittenbogaard